Foto: z otevřených zdrojů
Sušené ovoce není jen „sladká svačinka“, ale skutečná lékárnička s vitamíny a minerály.
Sušené ovoce je vždy po ruce – nekazí se tak rychle jako čerstvé ovoce, je vhodné vzít si je s sebou na cesty, snadno nahradí sladkosti a dodá pocit sytosti. Zda je však lze považovat za plnohodnotnou alternativu ovoce ze zahrady nebo z trhu a zda jejich sladkost neskrývá skrytá rizika, nám prozradil Real Simple.
Sušené ovoce je koncentrátem prospěšných látek, protože v procesu sušení se odpařuje voda, ale vitamíny, minerály a vláknina zůstávají. Proto je ve 100 g sušeného ovoce 3-4krát více živin než ve stejné hmotnosti čerstvého ovoce.
- Sušené švestky pomáhají funkci střev a dodávají vápník pro silné kosti.
- Datle jsou bohaté na železo, antioxidanty a dokonce podporují snadný porod, doporučují se těhotným ženám v pozdním věku.
- Meruňky jsou zdrojem vitaminu A a draslíku, prospívají srdci a zraku.
- Fíky poskytují až 20 % denní hodnoty vlákniny a obsahují také vápník a hořčík.
- Sultánky normalizují krevní tlak a pomáhají proti únavě.
Sušené ovoce je navíc vhodné ke svačině – stačí hrstka, abyste zahnali hlad a nemuseli sahat po čokoládové tyčince.
Rizika používání
Má to však i svou stinnou stránku.
- Spousta cukru. Kvůli ztrátě vody se přírodní cukry stávají koncentrovanějšími. Například 100 g datlí obsahuje téměř 270 kcal a až 65 g cukrů.
- Kontrola porcí je obtížná. Sníst najednou kilo jablek se pravděpodobně nepodaří, ale sníst 200 g sušených jablek je snadné, aniž byste si toho všimli.
- Možné zažívací problémy. Nadbytek vlákniny může způsobit nadýmání nebo nepříjemné pocity.
- Přídatné látky a konzervační látky. Výrobci často sladí sušené ovoce sirupem nebo přidávají siřičitany pro krásnou barvu (zářivě oranžové meruňky jsou téměř vždy zpracované).
Jak správně vybírat a konzumovat
- Dávejte přednost sušenému ovoci bez cukru a konzervačních látek, často má méně atraktivní vzhled, ale je zdravější.
- Držte se normy: 30-40 g denně – dost na to, abyste získali prospěšné látky, ale nezatěžovali tělo cukry.
- Kombinujte je s bílkovinami nebo tuky, např. datle s mandlemi, sušené švestky se sýrem, fíky v salátu s ořechy. Tím se vyhnete prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi.
- Používejte je v pokrmech, např. přidávejte do ovesných kaší, domácích tyčinek, salátů, pečiva nebo i masových pokrmů, budou tak chutnější i zdravější.
Sušené ovoce není jen „sladká svačinka“, ale skutečná lékárnička s vitamíny a minerály. Neměly by však zcela nahradit čerstvé ovoce, protože to dodává tělu také vodu, které se nám často nedostává. Nejlepší možností je obě formy kombinovat a nezapomínat na střídmost.
