Zimní hit: recept na kapustňák s prosem, který vás určitě zahřeje

Foto: z otevřených zdrojů

Připravuje se jednoduše a výsledek vždy předčí očekávání.

Kapustňák s prosem je víc než jen polévka, je to skutečná klasika ukrajinské kuchyně, jídlo, bez kterého si lze jen těžko představit chladnou zimu. Připravuje se jednoduše a výsledek vždy předčí očekávání: hustá, voňavá a neuvěřitelně výživná polévka. RBC-Ukrajina sdílí recept na polévku s odkazem na příspěvek kuchařky Jane Lubowitzové na Facebooku.

Recept

Složení:

  • Tučné maso (kuřecí, vepřové nebo hovězí) – 500 g
  • Voda – 2 litry
  • Mrkev – 2 ks
  • Cibule – 2 ks
  • Brambory – 5 ks
  • Kysané zelí – 300 g
  • Proso – 100 g
  • Vavřínový list, černý pepř hrášek podle chuti
  • Sůl podle chuti
  • Česnek – 1-2 stroužky
  • Zakysaná smetana – k podávání

Příprava:

  1. Maso důkladně opláchněte. Naplňte ho studenou vodou, přiveďte k varu a slijte první vývar. Díky tomu bude vývar čistší a průhlednější. Poté maso znovu naplňte čistou vodou (2 litry), přidejte sůl, bobkový list, několik hrášků černého pepře a kousek mrkve (jeden ze dvou). Vařte, dokud není maso zcela uvařené. Maso vyjměte z vývaru a nechte ho trochu vychladnout, poté ho nakrájejte na malé kousky nebo nasekejte.
  2. Zatímco se vývar vaří, vezměte pánev a rozehřejte v ní 2 lžíce rostlinného oleje. Nakrájejte zbývající cibuli a druhou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli a mrkev smažte na pánvi asi 1 minutu – až lehce zezlátnou. Tím se zvýrazní jas a chuť polévky.
  3. Proso důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud není voda čistá. Poté ho na 10-15 minut přelijte vroucí vodou – to pomůže odstranit případnou hořkost. Poté vodu slijte.
  4. Kysané zelí dobře vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou šťávu. Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho trochu propláchnout studenou vodou a poté znovu vymačkat. V případě potřeby ho nakrájejte nadrobno.
  5. Do hotového vývaru (po vyjmutí masa) přidejte osmaženou mrkev a cibuli a na kostičky nakrájené brambory. Po uvaření polévku ještě 10 minut povařte. Poté přidejte připravené proso. Po dalších 10 minutách přidáme kysané zelí. Pokračujte ve vaření polévky, dokud zelenina a proso nejsou zcela měkké.
  6. Pět minut před koncem vaření přidejte jemně nasekaný česnek, černý pepř (ideální bude čerstvě mletý) a případně ještě trochu soli. Odstavte pánev z ohně a nechte kapustnjaku stát pod pokličkou alespoň 15-20 minut. V této době se chuť plně rozvine.
  7. Kapustnjak podávejte horký, na talíře položte kousky masa, které se vařilo ve vývaru. Nezapomeňte přidat velkou lžíci domácí zakysané smetany, dodá polévce zvláštní jemnost a úplnost.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život