Foto: z otevřených zdrojů
Připravuje se jednoduše a výsledek vždy předčí očekávání.
Kapustňák s prosem je víc než jen polévka, je to skutečná klasika ukrajinské kuchyně, jídlo, bez kterého si lze jen těžko představit chladnou zimu. Připravuje se jednoduše a výsledek vždy předčí očekávání: hustá, voňavá a neuvěřitelně výživná polévka. RBC-Ukrajina sdílí recept na polévku s odkazem na příspěvek kuchařky Jane Lubowitzové na Facebooku.
Recept
Složení:
- Tučné maso (kuřecí, vepřové nebo hovězí) – 500 g
- Voda – 2 litry
- Mrkev – 2 ks
- Cibule – 2 ks
- Brambory – 5 ks
- Kysané zelí – 300 g
- Proso – 100 g
- Vavřínový list, černý pepř hrášek podle chuti
- Sůl podle chuti
- Česnek – 1-2 stroužky
- Zakysaná smetana – k podávání
Příprava:
- Maso důkladně opláchněte. Naplňte ho studenou vodou, přiveďte k varu a slijte první vývar. Díky tomu bude vývar čistší a průhlednější. Poté maso znovu naplňte čistou vodou (2 litry), přidejte sůl, bobkový list, několik hrášků černého pepře a kousek mrkve (jeden ze dvou). Vařte, dokud není maso zcela uvařené. Maso vyjměte z vývaru a nechte ho trochu vychladnout, poté ho nakrájejte na malé kousky nebo nasekejte.
- Zatímco se vývar vaří, vezměte pánev a rozehřejte v ní 2 lžíce rostlinného oleje. Nakrájejte zbývající cibuli a druhou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli a mrkev smažte na pánvi asi 1 minutu – až lehce zezlátnou. Tím se zvýrazní jas a chuť polévky.
- Proso důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud není voda čistá. Poté ho na 10-15 minut přelijte vroucí vodou – to pomůže odstranit případnou hořkost. Poté vodu slijte.
- Kysané zelí dobře vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou šťávu. Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho trochu propláchnout studenou vodou a poté znovu vymačkat. V případě potřeby ho nakrájejte nadrobno.
- Do hotového vývaru (po vyjmutí masa) přidejte osmaženou mrkev a cibuli a na kostičky nakrájené brambory. Po uvaření polévku ještě 10 minut povařte. Poté přidejte připravené proso. Po dalších 10 minutách přidáme kysané zelí. Pokračujte ve vaření polévky, dokud zelenina a proso nejsou zcela měkké.
- Pět minut před koncem vaření přidejte jemně nasekaný česnek, černý pepř (ideální bude čerstvě mletý) a případně ještě trochu soli. Odstavte pánev z ohně a nechte kapustnjaku stát pod pokličkou alespoň 15-20 minut. V této době se chuť plně rozvine.
- Kapustnjak podávejte horký, na talíře položte kousky masa, které se vařilo ve vývaru. Nezapomeňte přidat velkou lžíci domácí zakysané smetany, dodá polévce zvláštní jemnost a úplnost.
