Kukuřično-jablečné muffiny: recept na chutné pečivo

Foto: z otevřených zdrojů

Měkké, voňavé, s lehkou křupavostí kukuřičné mouky a jemnou sladkostí jablek, tyto muffiny se stanou vaším novým favoritem podzimní sezóny.

V sychravých dnech, kdy vzduch voní po skořici a ruce se natahují po teplém nápoji, máte chuť na něco domácího a jemného. Jennieeeeeeeg se podělila o recept, který se stal virálním mezi fanoušky přírodní kuchyně: veganské kukuřično-jablečné muffiny. Bez vajec a mléka, ale s maximální chutí, strukturou a vůní. A také s nádechem dětství, kdy maminka pekla jablečný koláč a kuchyní se neslo teplo.

Tento moučník představuje rovnováhu mezi domácí pohodou a moderním vědomím, protože je zcela veganský a nevyžaduje žádné složité ingredience.

Recept

Složení:

  • pšeničná mouka 150 g
  • kukuřičná mouka 50 g
  • hnědý cukr 125 g
  • kvásek 12 g
  • sůl
  • skořice
  • vanilka
  • rostlinné mléko (sójové, ovesné nebo mandlové) 125 ml
  • rostlinný olej 125 ml
  • jablka 1 ks.

Volitelné

  • nasekané mandle
  • veganský vanilkový krém

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte všechny suché přísady.
  3. Přilijte mléko a máslo a promíchejte dohladka.
  4. Přidejte jablko a opatrně ho vmíchejte do těsta.
  5. Těsto rozetřete do formiček na muffiny.
  6. Pečte 20 minut při 160 °C, poté zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 7-10 minut, dokud vršky nezezlátnou.
  7. Před podáváním nebo před potřením krémem nechte vychladnout.

Vegetariánský vanilkový krém

Složení

  • rostlinné mléko 100 ml
  • cukr 1-2 lžičky
  • kukuřičný škrob 1 lžička
  • vanilkový extrakt ¼ lžičky
  • skořice
  • sůl

Příprava

  1. Rozpusťte škrob ve 2 lžících studeného mléka.
  2. Zbytek mléka s cukrem, vanilkou, skořicí a solí zahřejte, nepřivádějte k varu.
  3. Přilijte škrobovou směs a za stálého míchání vařte 2-3 minuty, dokud nezhoustne.
  4. Nechte mírně vychladnout a namažte na muffiny nebo podávejte samostatně.

Muffiny podávejte teplé s šálkem latté, bylinkového čaje nebo svařeného vína. Můžete je ozdobit mandlemi, karamelizovanými jablky nebo špetkou skořice na povrchu. Nebo pokud z nich chcete udělat opravdový dezert, rozkrojte je napůl a naplňte vanilkovým krémem nebo lžící ořechové pasty.

Tyto muffiny jsou důkazem, že i jednoduchost může být vynikající. Stačí trocha kukuřičné mouky, jablko, oblíbený šálek kávy a podzim je hned teplejší. Domácí pečení přece není jen o chuti, ale také o péči, klidu a lásce v každém drobečku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život