Foto: z otevřených zdrojů
Měkké, voňavé, s lehkou křupavostí kukuřičné mouky a jemnou sladkostí jablek, tyto muffiny se stanou vaším novým favoritem podzimní sezóny.
V sychravých dnech, kdy vzduch voní po skořici a ruce se natahují po teplém nápoji, máte chuť na něco domácího a jemného. Jennieeeeeeeg se podělila o recept, který se stal virálním mezi fanoušky přírodní kuchyně: veganské kukuřično-jablečné muffiny. Bez vajec a mléka, ale s maximální chutí, strukturou a vůní. A také s nádechem dětství, kdy maminka pekla jablečný koláč a kuchyní se neslo teplo.
Tento moučník představuje rovnováhu mezi domácí pohodou a moderním vědomím, protože je zcela veganský a nevyžaduje žádné složité ingredience.
Recept
Složení:
- pšeničná mouka 150 g
- kukuřičná mouka 50 g
- hnědý cukr 125 g
- kvásek 12 g
- sůl
- skořice
- vanilka
- rostlinné mléko (sójové, ovesné nebo mandlové) 125 ml
- rostlinný olej 125 ml
- jablka 1 ks.
Volitelné
- nasekané mandle
- veganský vanilkový krém
Příprava
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Ve velké míse smíchejte všechny suché přísady.
- Přilijte mléko a máslo a promíchejte dohladka.
- Přidejte jablko a opatrně ho vmíchejte do těsta.
- Těsto rozetřete do formiček na muffiny.
- Pečte 20 minut při 160 °C, poté zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 7-10 minut, dokud vršky nezezlátnou.
- Před podáváním nebo před potřením krémem nechte vychladnout.
Vegetariánský vanilkový krém
Složení
- rostlinné mléko 100 ml
- cukr 1-2 lžičky
- kukuřičný škrob 1 lžička
- vanilkový extrakt ¼ lžičky
- skořice
- sůl
Příprava
- Rozpusťte škrob ve 2 lžících studeného mléka.
- Zbytek mléka s cukrem, vanilkou, skořicí a solí zahřejte, nepřivádějte k varu.
- Přilijte škrobovou směs a za stálého míchání vařte 2-3 minuty, dokud nezhoustne.
- Nechte mírně vychladnout a namažte na muffiny nebo podávejte samostatně.
Muffiny podávejte teplé s šálkem latté, bylinkového čaje nebo svařeného vína. Můžete je ozdobit mandlemi, karamelizovanými jablky nebo špetkou skořice na povrchu. Nebo pokud z nich chcete udělat opravdový dezert, rozkrojte je napůl a naplňte vanilkovým krémem nebo lžící ořechové pasty.
Tyto muffiny jsou důkazem, že i jednoduchost může být vynikající. Stačí trocha kukuřičné mouky, jablko, oblíbený šálek kávy a podzim je hned teplejší. Domácí pečení přece není jen o chuti, ale také o péči, klidu a lásce v každém drobečku.
