Tip pro pekaře: jednoduchá přísada, díky které kynuté těsto vykyne dvakrát rychleji

Foto: z veřejných zdrojů

Profesionální pekaři uvádějí, že díky této technice se doba kynutí zkracuje téměř o polovinu.

Každý kuchař ví, že kynuté těsto nelze uspěchat. Vyžaduje čas, teplo a pozornost. Zkušení pekaři však již dávno objevili způsob, jak kynutí těsta urychlit – a zachovat jeho chuť, vláčnost a jemnou strukturu.

Tajemství je jednoduché – stačí špetka cukru a pár kapek citronové šťávy. Právě tyto ingredience aktivují droždí a pomáhají mu pracovat dvakrát rychleji.

  • Cukr slouží jako jakési „palivo“ pro kvasinky: startuje proces kvašení, při kterém vzniká oxid uhličitý – hlavní motor bujnosti.
  • Citronová šťáva zase reguluje kyselost těsta. V mírně kyselém prostředí jsou kvasinky aktivnější a těsto vykyne mnohem rychleji.

Profesionální pekaři si všimli, že tato metoda zkracuje dobu kynutí téměř o polovinu. Těsto je vzdušné, pružné a velmi křehké.

Hlavní je to s kynutím nepřehánět. Stačí jedna lžička citronové šťávy na kilogram mouky. Nadbytek kyseliny naopak může narušit strukturu těsta.

Někteří pekaři nahrazují citron kefírem nebo syrovátkou – vytvářejí podobné, mírně kyselé prostředí, ve kterém se kvasnice cítí dobře.

Dalším osvědčeným mucholapkou je nechat těsto vykynout na teplém místě bez průvanu. Nicméně právě kombinace kyseliny a cukru činí proces stabilním a předvídatelným.

Takové těsto vykyne rychleji, ale neztrácí chuť – zůstává měkké, aromatické a velmi nadýchané.

Pekaři poznamenávají, že zrychlení neškodí kvalitě, naopak – struktura se stává homogennější a hotové výrobky jsou lehčí.

Tato metoda je vhodná zejména pro domácí pečení, kdy je času velmi málo. Ti, kteří ji již vyzkoušeli, tvrdí, že buchty jsou nádherné a chléb vydrží déle čerstvý.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život